Hvad er formålet med duelighedsprøven:
– Lær nattehimlen på forskellige årstider at kende, de forskellige stjernebilleder, og hvilke stjerner der er del af dem
– Lær at beskrive solens position på forskellige årstider, månens faser og sol + måne fænomener
– Lær planeternes positioner og deres afstand til solen og jorden
Orienter dig bagud:
I oldtiden brugte man astronomi til bl.a. kalendersystemer der gik på solens og månens bevægelser over himmelkuglen. Man forsøgte også at forudsige sol og måne formørkelser. Astronomien var tæt bundet med astrologien, hvor man opfattede himmellegemerne som levende væsner eller guder. Det var solen, månen og planeter som Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn, som alle er navne på romerske guder.
Planeter blev kaldt vandrestjerner, fordi de bevægede sig over himlen langs dyrekredsen, som er kredsen på himlen hvor stjernetegne kan ses. Stjernerne der ikke er i bevægelse kaldes fiksstjerner. Astrologien blev brugt til at forudsige hændelser.
Bevæg dig Fremad:
Astronomien har udviklet sig enormt siden oldtiden. Vores viden om universet bliver udvidet for hver dag, og allerede i 1930’erne og 1940’erne begyndte man at bestemme afstandene i universet. Vi udviklede bedre og bedre apparater til observation, og derefter blev flere og flere stjerner, galakser, asteroidebælter osv. opdaget. Astronomi er et naturvidenskabeligt felt, man stadig udvikler på i dag. Vi ønsker at vide så meget om universet og dets indhold, som vi overhovedet kan, dog er noget af forskningen stadig kun bygget på teorier, da visse fænomener er svære at finde et konkret påvis på.
Hvorfor tage Astronomiprøven:
Astronomimærket er et mærke, som de fleste korps i Danmark ikke længere arbejder med. Så dette er en mulighed for at tage et mærke, der ikke længere findes andre steder. Det tætteste man i dag kommer på at arbejde med astronomi er under andre færdighedsmærker, man kan tage, hvor man f.eks. lærer at orienterer sig efter stjernerne, eller at genkende hvad klokken er ved hjælp af solen.
Instruktion:
For at kunne observere stjernehimlen bedst:
– Bør det være helt mørkt udenfor
– Bør man være et sted, hvor der ikke er lysforurening (store byer har mere lysforurening)
– Bør der helst være en skyfri himmel
– Spejderen skal selv udarbejde materialet.
– Tegninger og skitser skal være håndtegnet på papir
– Forklar hvad du/I har fået ud af at tage dette duelighedstegn som person
– Fremlæggelses, optages og fremsendes på video eller fremlægges for leder
Krav:
To af følgende opgaver skal bestås for at kunne bestå duelighedsprøven.
a) Tegn et stjernekort med (X) antal stjernebilleder og (Y) antal stjerner/planeter og forklar hvornår på året, man kan observere stjernebillederne, stjernerne og planeterne. Afleveringsform:
– Flokspejder X=8, Y=2
– Juniortrop X=10, Y=4
– SpejderTrop X=12, Y=6
b) Forklar (X) antal af de følgende punkter om solen og månen Solen position i forhold til jorden på de forskellige årstider, Månefaser, Måneformørkelse, Solformørkelse, Tidevand Afstanden mellem jorden og solen og hvordan det måles, Afstanden mellem jorden og månen og hvordan det måles. Afleveringsform:
c) Lav en model af planeternes rotation omkring solen i korrekt afstands målestoksforhold, i en passende størrelse